20.05.2024 02:36 |Головна | |
 
Меню сайту
Вхід
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Друзі сайту
Рокитнівська РДА
УОіН ОДА
Томашгородська ЗОШ №2
Персональний сайт методиста
РМК Рокитнівської районної ради
В.М.Маринич
Посилання


















Кожний навчальний рік є певним етапом як у справі розбудови національної освіти, так і у професійній долі кожного учителя. А цей навчальний рік - особливо. Сьогодні освіта України переживає процес «перезавантаження»: вводяться нові Державні освітні стандарти, оновлені програми, підручники. Чому? Для чого? Як має все реалізовуватися? Саме такі питання ми обговорювали 20 серпня 2013 року на першому у цьому навчальному році засіданні методичного об’єднання вчителів світової літератури та російської мови, порівнявши освітню галузь «Мови та літератури» чинного та нового Державного стандарту базової й старшої шкільної освіти. Адже з 2013 року до 2019 року будемо працювати за двома стандартами (чинним та новим Державним стандартом базової й старшої шкільної освіти), так як запровадження здійснюватиметься поступово, розпочинаючи з 5 класу.
Г.К.Мальченко, голова методичного об’єднання , проаналізувала роботу м/о вчителів світової літератури, стану викладання світової літератури і методичного забезпечення навчально-виховного процесу в ЗНЗ району в 2012-2013н.р.. О.Х.Ярвісалова, методист РМК, ознайомила з методичними рекомендаціями щодо забезпечення викладання світової літератури та російської мови в ЗНЗ району в 2013-2014 н.р..
Також учасники засідання обговорили індивідуальні проблемні теми учителів, нову програму із світової літератури для 5-го класу та ознайомились з літературою за спеціальністю та з літературою з методики викладання предмета.

Хто як не ми, педагоги, знаємо, що час не стоїть на місці. Реальність стрімко змінюється: суспільство інформатизується, Україна все більше інтегрується в світовий простір. Ці фактори ставлять перед освітою інші завдання, ніж 12 років тому. Держстандарти і навчальні програми мають відповідати вимогам часу, тобто в них мають бути закладені найновіші досягнення науки, технологій, педагогічної думки, новий освітній зміст. Адже в освіті, крім змісту викладання, все інше — косметика. Можна ставити різні бали, поєднувати, роз’єднувати предмети, але якість освіти визначається новими стандартами. І учителі – словесники наших навчальних закладів переконані, що вони не повинні бути чимось застиглим, навпаки — це жива матерія, яка кожні 15—20 років має змінюватись, оскільки нагромаджуються нові знання, нові психологічні підходи, педагогічні методики, навіть діти стають іншими.
Перейнявшись важливістю поставленого питання і прагнучи йти “в ногу з часом”, учитель повинен шукати відповідь на питання «Що і як я маю робити? З чого почати і як продовжувати? Яким має бути кінцевий результат?», а також звернутися до освітніх документів (державних стандартів, концепції освіти, навчальних планів та програм тощо). Саме такі питання ми обговорювали 20 серпня 2013 року на першому у цьому навчальному році засіданні методичного об’єднання вчителів української мови та літератури, порівнявши освітню галузь «Мови та літератури» чинного та нового Державного стандарту базової й старшої шкільної освіти.
М.В. Любиш, голова методичного об’єднання , проаналізувала роботу м/о вчителів української мови та літератури, стану викладання цих предметів і методичного забезпечення навчально-виховного процесу в ЗНЗ району в 2012-2013н.р.. О.Х.Ярвісалова, методист РМК, ознайомила з методичними рекомендаціями щодо забезпечення викладання української мови та літератури в ЗНЗ району в 2013-2014 н.р.. Також учасники засідання обговорили індивідуальні проблемні теми учителів. Л.О.Козаченко, вчитель української мови та літератури Карпилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, розкрила особливості нової програми з української мови та літератури для 5-го класу та зробила інформаційний бібліографічний огляд методичної та фахової літератури, критеріїв оцінювання якості знань.

Новини порталу Педпресса


Новини порталу Батьківський комітет України

Copyright Osvita © 2024